Oorlog rond het Binnenhof

5 foto’s

Op en rond het Binnenhof herinneren diverse plekken aan de oorlog. Sommige zijn bekend, zoals de Erelijst van Gevallenen in de hal van de Tweede Kamer. Andere plaatsen zijn onbekend en niet makkelijk toegankelijk, zoals de zolder van de Duitse Kerk, op een steenworp afstand van het politieke centrum van Nederland. Een fotografische rondgang langs vijf van die plekken.

Album delen

Duitse KerkOp de zolder van de Duitse Evangelische Kerk zaten Joden ondergedoken. Als ze naar beneden keken, zagen ze op zondag Duitse soldaten bidden in de kerkbanken.
Lege plankIn het officiële archief van de Tweede Kamer staat een plank leeg. Die staat symbool voor de jaren 1940-1945, toen het parlement niet kon vergaderen.
VerhoorkamerIn dit kamertje werd verzetsman Gerrit Willem Kastein verhoord door de Duitsers. Tijdens het verhoor stortte hij zich met stoel en al door het raam, en overleed. Nu zetelt hier de SGP.
MussertIn het pand met de witte raamkozijnen (links) zetelde tijdens de oorlog NSB-leider Anton Mussert. Vanuit zijn kantoor had hij zicht op het torentje, het kantoor van de minister-president.
ErelijstBij de oude entree van de Tweede Kamer ligt de Erelijst van Gevallenen. Een bode slaat elke dag een pagina van het boek om. Hier herdenkt de Kamer elk jaar de oorlog met een kranslegging.
Album delen